Woning kopen in 2022/2023? Dit is belangrijk om te weten!

24 november 2022

Woning kopen in 2022/2023? Dit is belangrijk om te weten!

De woningmarkt is het afgelopen half jaar veranderd. Door de oplopende hypotheekrente en de stijgende prijs van energie is een goede voorbereiding bij de aankoop van een woning steeds belangrijker. Wil jij in 2022 nog een woning kopen? Of ergens in 2023? Dan is het handig om te weten wat de aandachtspunten zijn.

Check 1: kan je lage hypotheekrente meeverhuizen?
Heb jij in de afgelopen jaren een hypotheek afgesloten met een laag rentepercentage? Dan is het in de meeste gevallen verstandig om deze hypotheekrente mee te verhuizen naar jouw nieuwe woning. Dit klinkt simpel, maar hier zitten veel haken en ogen aan. Iedere bank hanteert eigen voorwaarden voor het meeverhuizen van een hypotheek.

Check 2: wat is het energielabel van de koopwoning?
Oplopende energiekosten houden iedereen al maanden bezig en hebben grote invloed op de prijs van woningen. De vraag naar een energiezuinige woning is anno 2022/2023 daarom erg groot. Uit een korte inventarisatie blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de gemiddelde vraagprijzen van woningen met verschillende energielabels.

Energielabel A: hogere vraagprijs koopwoning
Voor een woning met een energielabel A wordt al snel €50.000,- euro meer gevraagd dan voor een vergelijkbare woning met energielabel E.

Energielabel C-E: biedt ook kansen!
Zie je een mooie koopwoning met een minder gunstig energielabel? Bijvoorbeeld energielabel E? Dan heb je vaak meer kans op de woning, omdat er minder kapers op de kust zijn. En een bijkomend voordeel: in veel gevallen kan de verduurzaming van de woning worden meegefinancierd in jouw hypotheek. Zo heb je alsnog een energiezuinige woning!

Check 3: wat is er in jouw situatie mogelijk?
Er zijn nog meer aandachtspunten bij de aankoop of verkoop van een woning. Eerst verkopen of eerst een andere woning aankopen. Benieuwd welke stappen te zetten? Of wil je een woning kopen of verkopen maar weet je niet waar je moet beginnen? Laat je persoonlijk informeren door Corné van Dis, info@4×1.nl of bel 0229-285170.

Meer nieuwsitems?

Ferry & Ineke

Enkhuizen

"Gouden tip; als je je woning ook binnen 2 dagen wilt verkopen, moet je 4x1 eens bellen! Krijg je zeker geen spijt van. Ga maar vast inpakken."

5/5

Neem contact op

Wij staan je graag te woord.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur ons een bericht.

Sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×