Heeft corona invloed op de huizenmarkt?

29 maart 2021

Welke invloed heeft corona op de huizenmarkt?

Sinds vorig jaar maart is er veel veranderd. Corona zette de wereld op zijn kop en nu nog steeds! We zijn ons wellicht nog nooit eerder zo bewust geweest van onze gezondheid en die van onze familie en vrienden. Veel mensen werken al een jaar vanuit huis, sommige werken juist over, anderen werken minder of zitten thuis zonder werk.

De huidige situatie
Voor ons in de makelaardij is er weinig veranderd, alleen werken we wel met een aantal aanpassingen vanwege de geldende maatregelen. Zoals het dragen van een mondkapje en maximaal 2 personen bij een bezichtiging. Ook is het houden van een “Open Huis” of “Kijkuren” in deze tijd geen optie, omdat er dan vaak te veel mensen op één moment komen. Maar verder gaat ons werk eigenlijk verder als vóór maart vorig jaar. Alhoewel…

Zou de lage rente de veroorzaker zijn van ‘de aanhoudende gekte op de huizenmarkt’? Of worden de huizen snel verkocht door de krapte in het aanbod? Wij denken door beiden! Veel kijkers zeggen dat ze wel bereid zijn meer te betalen, omdat geld lenen nu heel ‘goedkoop’ is. Dit drijft de prijs soms op tot flinke bedragen boven de vraagprijs.

Het lage aantal woningen wat nu te koop staat was naar ons idee nog minder geweest zonder corona. Veel woningen die nu op de markt worden aangeboden, waren normaal gesproken nog niet op de markt aangeboden. Verkopers die nieuwbouw hebben gekocht, bieden hun huis nu eerder aan omdat ze niet weten wat de markt over een paar maanden zal doen. Ze willen graag zekerheid hebben over de opbrengst. Dit betekent dat kopers soms wel een jaar moeten wachten voordat ze de sleutel van hun huis krijgen. Maar ja, de gedachte is: ‘liever wat langer wachten dan helemaal geen huis!’

Zoekers van buiten de regio
Een mooie ontwikkeling voor de kleinere gemeenten rondom Hoorn is dat we steeds meer mensen bij de bezichtiging zien die op zoek zijn naar meer rust en ruimte.

De kijkers en kopers komen nu niet alleen uit Hoorn of Zaandam en omgeving, maar zelfs uit Amsterdam, of verder. Door het (meer) thuiswerken, wat voor velen ook ‘na corona’ structureel zal worden, is de afstand woon-werk minder relevant geworden.

Hoe zal de huizenmarkt zich de komende maanden ontwikkelen?
De voorspellingen geven aan dat de huizenprijzen komend jaar toch echt gaan zakken.  Niemand weet het echter zeker. Wij merken daar vooralsnog niets van.

Heeft u verhuisplannen of vragen hieromtrent? Wij geven u graag vrijblijvend advies!

Team 4×1 Makelaardij

 

 

 

Meer nieuwsitems?

Dhr. Schumacher

Avenhorn

"Contact met makelaar verliep weer prima. Heldere uitleg van verkoopproces en geen verrassingen nadien. "

4.5/5

Neem contact op

Wij staan je graag te woord.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur ons een bericht.

Sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×