Hoe help je je kamerplant de winter door?

01 november 2023

Hoe help je je kamerplanten deze winter door?

In de winter krijgen planten het soms best moeilijk. Het licht is overdag anders en het wordt vroeger donker. Voor veel planten is dit een teken om in rust te gaan. In deze periode heeft een plant behoefte aan wat lagere temperaturen, maar omdat wij juist de kachel lekker warm aanzetten, verstoren we dit proces.

Zoek een koelere plek

Vetplanten en cactussen vinden het in de winter fijn om op een koude plek te staan. Wanneer je een plek hebt in huis waar de verwarming niet of nauwelijks aanstaat, zoals de slaapkamer of zolder, probeer daar dan de meest gevoelige planten te laten overwinteren. Je hoeft dan ook minder water te geven, zodat ze ook echt rust krijgen.

Vocht is belangrijk

Wanneer je niet met planten wilt gaan slepen of gewoonweg geen andere plekken hebt in huis, dan is het belangrijk je kamerplanten extra goed te verzorgen en in de gaten te houden. Doordat onze huizen steeds beter geïsoleerd zijn en we de verwarming op koude dagen hoger zetten, is de luchtvochtigheid in huis heel laag tijdens de winter. Je hebt zelf misschien last van een droge huid en keel, ook planten hebben last van de droge lucht. Je merkt het vochttekort vaak op doordat de aarde snel indroogt en de randen van de bladeren bruin worden.

Je kunt de luchtvochtigheid verhogen door schaaltjes water tussen de planten te zetten of condens bakjes aan de verwarming te hangen. Besproei de planten regelmatig, met name kamerplanten met grote bladeren zoals de Monstera vinden dit prettig, of zet ze na het douchen een tijdje in de waterdamp.

Vloerverwarming: extra aandacht nodig!

Heb je vloerverwarming? Let dan in de winter extra op een kamerplant die op de vloer staat. Zet je planten op een schotel met kleine steentjes en giet hier water tussen. Zo kan het water verdampen zonder dat de wortels in het water staan en gaan rotten.

Een nieuw idee!

Heb je geen zin of tijd in gedoe met planten, maar wil je wel tegen iets groens aankijken? Dan zijn planten in een stolp, fles of weckpot, een zogenaamd microklimaat, ideaal. Vooral planten die van warmte houden doen het in een glas heel goed.

Bron: VTwonen.nl

Meer nieuwsitems?

Bram de Goede

Enkhuizen

"Heel creatief en snelle verkoop voor een goede prijs."

4.5/5

Neem contact op

Wij staan je graag te woord.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur ons een bericht.

Sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×