Wat is in 2023 de grens voor een NHG-hypotheek?

09 augustus 2023

In 2023 is de grens voor een NHG-hypotheek omhoog gegaan naar € 405.000. In 2022 was de grens € 355.000. NHG biedt een vangnet als mensen te maken krijgen met gedwongen verkoop of restschulden. Door deze verhoging krijgen meer huizenkopers toegang tot een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Wat betekent NHG? De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken tot 405.000 euro (in 2023). Sluit je een NHG-hypotheek af, dan leen je verantwoord en betaalbaar. Met hypotheekgarantie loop je als woningeigenaar minder risico en profiteer je van een rentekorting. Als je bijvoorbeeld je maandlasten niet meer kan betalen omdat je werkloos of arbeidsongeschikt bent geworden, dan moet je je huis verkopen. Is de opbrengst niet genoeg om je hele hypotheek af te lossen, dan betaalt het NHG onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de bank. Dit valt onder de NHG-garantie.

Je komt in aanmerking voor NHG als je voldoet aan onderstaande voorwaarden:

  • De belangrijkste NHG-norm is dat het aankoopbedrag van de woning (plus eventuele verbouwingskosten) maximaal 405.000 euro is (in 2023.
  • Als er sprake is van energiebesparende voorzieningen dan kan je maximaal 6 procent extra lenen tot 429.300 euro.
  • De NHG-regeling is mogelijk voor alle soorten woonhuizen, voor appartementen en voor woonwagens en woonwagenstandplaatsen. NHG is niet mogelijk voor de aankoop van recreatiewoningen, woonboten, garages en stacaravans.
  • De woning moet je hoofdverblijf zijn.

Ook je hypotheekadviseur kan zien of je in aanmerking komt voor de NHG en deze voor je aanvragen.

 

 

Meer nieuwsitems?

Dhr. Schumacher

Avenhorn

"Contact met makelaar verliep weer prima. Heldere uitleg van verkoopproces en geen verrassingen nadien. "

4.5/5

Neem contact op

Wij staan je graag te woord.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur ons een bericht.

Sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×