Een huis kopen? Ouders kunnen hierbij helpen!

02 maart 2020

Drie manieren hoe je ouders kunnen bijspringen

Een fijn, maar prijzig huis op het oog? Soms kunnen ouders helpen bij het aanschaffen van je eigen woning. Niet onwelkom, en zeker niet voor een starter. Wij hebben de drie verschillende manieren waarop ouders kunnen bijspringen onderzocht en op een rijtje gezet.

Ouders mogen voor de aankoop van een woning eenmalig tot € 102.010 belastingvrij schenken aan hun kinderen. De schenking mag gebruikt worden voor de aankoop van de woning; maar ook gebruikt worden voor de verbouwing van een woning. Het is verstandig de schenking vast te leggen in een overeenkomst waarin staat dat het kind de schenking uiterlijk in 2020 gebruikt voor aankoop, verbetering of onderhoud van een woning. Nog een voorwaarde: de ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Geld lenen

Een andere optie: je ouders kunnen ook een lening met je afsluiten. Zo’n lening hoeft niet via een notaris te worden vastgelegd. Je moet wel rente betalen over de lening, maar die is weer fiscaal aftrekbaar als je kunt aantonen dat het geld wordt gebruikt voor aankoop, verbetering of onderhoud van de woning en als de lening annuïtair of lineair wordt afgelost in maximaal 30 jaar. Onze tip: maak goede afspraken op papier. Met familie wil je echt geen gedoe en discussies over geld.

Een ‘kleiner’ bedrag schenken

Ouders mogen hun kroost jaarlijks € 5.428 belastingvrij schenken. Eenmalig kan er ook een groter bedrag worden overgemaakt, namelijk ruim € 26.040. Dit geldt wel alleen voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Dit bedrag hoef je niet in je hypotheek te steken: een goed bed, nieuwe gordijnen of een nieuwe auto mag ook.

Meetekenen op hypotheek

Willen ouders graag helpen, maar niet met een grote zak geld? Dat kan ook. Als je ouders de hypotheekakte meetekenen, kan je een hogere hypotheek afsluiten. Zij zijn dan wel voor de hele lening aansprakelijk als je de hypotheek niet meer kunt betalen. Natuurlijk ben jij als eerste verantwoordelijk voor het betalen van de maandelijkse hypotheeklasten. Er zitten wel spelregels aan vast. Zo moet je 70% van de hypotheek kunnen dragen – dit verschilt per hypotheekverstrekker – en moet je binnen vijf jaar genoeg verdienen om zonder ruggensteun van je ouders verder te kunnen.

Aan deze regelingen zitten soms – negatieve of positieve – fiscale consequenties vast. Laat je goed informeren door de Belastingdienst, bank of hypotheekverstrekker. En lees vooral ook over hoe een familiehypotheek werkt en welk belastingvoordelen er zijn.

Bron: funda.nl

Meer nieuwsitems?

Dhr. van Zeelst

Hoorn

"Geen negatieve argumenten te verzinnen. Zoek je een goede, betrouwbare en kundige makelaar dan beveel ik ten zeerste 4x1 Makelaardij Hoorn aan."

4.5/5

Neem contact op

Wij staan je graag te woord.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact op of stuur ons een bericht.

Sluiten
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×