Gezonde spanning, als bij een examen….

Herkent u dit? U speelt met de gedachte: ‘Blijven we in dit huis wonen, of is het tijd voor een volgende stap? De kinderen zijn nu groot genoeg om de verandering ook te begrijpen. Het is niet dat het huis niet meer bevalt, maar gewoon…. Een andere woonomgeving, andere inspiratie.’Hoe meer je er aan denkt, hoe meer het gaat kriebelen. Je bekijkt wat woningen op Funda en in de omgeving rijd je een rondje door de buurten die je aanspreken.

Maar hoe pak je het eigenlijk aan, het zoeken naar een goede makelaar? In ons geval was het makkelijk. We zagen reclame-uitingen van diverse makelaars, zowel in de kranten als op internet. Maar de keus baseerden we voornamelijk op de goede recensies van andere mensen. Een makelaar kan zeggen dat hij goed is en betrouwbaar, maar een review van een échte klant is voor ons veel meer waard.
De keus was gemaakt, de afspraak voor de makelaar werd gepland. We zijn direct begonnen met het opruimen van het huis.
Een flinke klus!  En dan zijn we nog maar begonnen met alleen de garage...  

Het opruimen ging me steeds beter af. Bij alles wat ik tegen kwam maakte ik de afweging: Heb ik het in het laatste jaar gebruikt, of kan ik er iemand anders blij mee maken? Afhankelijk van de uitkomst verdween het item in de prullenbak, ging het naar de kringloopwinkel of gaf ik het aan iemand anders.

Toen was de dag daar. De makelaar kwam langs voor een gesprek. Het voelde bijna als een examen, met gezonde spanning lieten we hem binnen. Onze veilige plek die hij ging beoordelen, zo voelde dat althans…. We bekeken de 1e verdieping, 2e verdieping en de volledige begane grond. Het kriebelde, die gedachte van:… wat vindt de makelaar, wat gaat hij goedkeuren of wat zijn de mindere punten?
Wat zal straks de verkoopprijs worden?

Ruimte voor verbetering is er natuurlijk altijd, maar je bent gewoon benieuwd naar dat ene moment. Welk bedrag denkt hij te kunnen krijgen voor ons huis? En verwacht hij het huis snel te kunnen verkopen? Alhoewel we lang hebben gewikt en gewogen… nu de stap eenmaal is gezet willen we er in een rap tempo door. Gek eigenlijk, het afscheid nemen van het huis is al begonnen bij het besluit te willen gaan verkopen.

De makelaar gaf nuttige adviezen, zoals ruim nog meer spullen op, hoe ruimer hoe beter, maak de tuin netjes en zorg voor een huis wat tip top en orde is en voelt als een jas. En dan.. ook  een compliment; ’Het schilderwerk in en rond uw woning ziet er keurig uit en wat een schitterende badkamer heeft uw woning. Dat is één van de parels van deze woning, net als het uitzicht . ‘In de verkooptekst leggen we de nadruk op deze unieke verkooppunten’ zo zegt de makelaar. Na een goed gesprek van ruim een uur (de makelaar had écht alle tijd voor ons), namen we afscheid van elkaar. De verkoopprijs van onze woning is hoger dan we hadden gedacht en de makelaar gaf aan te verwachten onze woning snel te kunnen verkopen, zonder dat we veel bij te hoeven lenen! 


De gezonde spanning steeg nog meer! Dit biedt perspectieven voor het andere huis dat we gezien hebben. ‘Ik bel u morgen om te vragen wat u heeft besloten’, gaf hij aan. Maar,dat was niet nodig. We waren overtuigd. Deze makelaar mag onze woning gaan verkopen. De volgende dag aangegeven dat we de verkoop via hem zien zitten. Het avontuur is begonnen…..