Wat is wijsheid? Hoe lang zet je je rente vast?

augustus 2015

Als je op het punt staat om de rentevaste periode van je hypotheek te gaan verlengen, dan kun je twee kanten op. Een jaar of vijf vastzetten tegen een rente van onder de 3%, of kiezen voor een rentevaste periode van tien, twintig jaar of langer tegen een rentepercentage van zo’n 4%.

Wat wijsheid is, weet niemand. De rente kan nog verder naar beneden gaan, of nog jarenlang laag blijven, maar de rente kán ook stijgen. Een reden om te kiezen voor een langere looptijd kan zijn dat je je hypotheek meeneemt naar je volgende huis/huizen, of je hypotheek doorgeeft aan degene die jouw huis in de toekomst gaat kopen.

Waarom kiezen voor een wat langere looptijd?
Veel huiseigenaren die op dit moment de rentevaste periode verlengen, behalen hier een flink financieel voordeel mee. Als je nu 5% of 6% betaalt en komt dankzij de verlenging uit op een percentage van 2% of 2,5%, dan scheelt dit fors in de maandelijkse hypotheeklasten. Door, vaak maar voor een paar tiende procenten meer, te kiezen voor een langere looptijd, koop je als het ware financiële zekerheid in. Hoe langer de rentevaste periode, hoe groter die zekerheid, maar ook: hoe hoger het rentepercentage.

Binnenkort verhuizen, dús een korte looptijd?
Huiseigenaren die overwegen om binnen afzienbare tijd te gaan verhuizen, kiezen misschien eerder voor een kortere rentevaste periode. Het kan in sommige gevallen aantrekkelijk zijn om tóch voor een wat langere termijn te kiezen.

Stel dat je nu kiest voor een rentevaste periode van 20 jaar, waarvoor de rente 3,5% bedraagt. Na vijf jaar besluit je te gaan verhuizen en je huis te verkopen. De hypotheek loopt dan nog vijftien jaar. Misschien is de rente in de tussentijd dan wel 5% voor vijftien jaar vast. In sommige gevallen kun je je hypotheek dan meenemen naar je volgende huis. Dit wordt een ‘meeneemhypotheek’ genoemd. De optie om de hypotheek mee te kunnen nemen, moet zijn opgenomen in de hypotheekvoorwaarden. Kijk hier dus goed naar bij het afsluiten van je hypotheek. Je moet dan wel bij de zelfde bank of hypotheekverstrekker blijven, in ieder geval voor het gedeelte dat van de hypotheek dat je meeneemt.